Business

Světlo v nouzi

a ad>

Výše řečený druh světla je trošku jiný než ten normální, obyčejný. To totiž funguje na klasických dvě stě třicet voltů, dříve dvě stě dvacet. Pokud však dojde k nějaké nepředvídané události, měly by naskočit světla nouzová, která nejsou na klasické elektrické síti provozována a ke svému běhu ji nepotřebují. Většinou jsou někde v budově, nebo mimo ni agregáty, které tuto činnost zastanou za klasickou síť.

Když vše funguje, jak má, nejsou nouzová světla vůbec potřeba. Takže se o nich ani neví. A to je právě jádro pudla. Prostě si na ně nikdo nevzpomene. A pak, když se něco semele, zjistí se, že světla nejdou. A je tu problém, který může mít někdy i ty nejhorší následky. Nikdy nevíme, co se může přihodit.

nouzové světlo

V každém velkém podniku je určen někdo, kdo má toto na starosti a většinou to bývá elektrikář. Jednou za nějaký čas by měl právě on zrevidovat všechna nouzová světla a učinit o tom zápis. Jak je tomu však v normálních obytných budovách? Tak zde je to jednoznačně věcí majitele. Ten je povinen, není-li ovšem smlouvou dáno jinak, zajistit řádný provoz, a tedy musí vědět, co je to revize nouzového osvětlení. On sám by na tom měl trvat a to nejméně jednou do roka, není-li opět dáno nějak jinak.

Na jeho žádost by měl přijet revizní technik a vše řádně zkontrolovat. Tedy skutečně každou jednotlivou žárovku zvlášť, pak i připojení a další a další náležitosti. Po provedené práci by měl vystavit řádný certifikát, nebo nějaké jiné lejstro, kde je přesný popis kontroly a zda je tedy vše bez závad. Věcí majitele pak je protokol převzít, zaplatit a případně to promítnout do nájmu.

nouzové světlo

Doma asi nic podobného nemáte, v rodinném domku toho většinou není ani potřeba, takže jste v tomto ohledu bez starostí. Nu a vy co bydlíte v paneláku byste měli mít onen protokol volně přístupný. Pokud ne, musíte požádat majitele, aby vám do něj umožnil nahlédnout. Nakonec jste si za to zaplatili.

Mohlo by se vám také líbit...