Výrobky

Ušijte si hřejivý nákrčník

Chladné počasí svádí k tomu, ušít si něco pěkně teplého, aby nám bylo dobře. Nemusíte být hned vyučená švadlenka, stačí nadšení a chuť si něco pro sebe nebo své děti vytvořit. Pro zimní období jsou v kurzu nákrčníky, čepice nebo různé návleky na ruce nebo nohy.

děti

Na výrobu nákrčníku použijeme fleecový materiál tzv. minky. Je krásně měkký a úžasně teplý. Není však pružný, proto na jeho výrobu musíme počítat s přídavkem na přetažení nákrčníku přes hlavu, což je 6cm. S výrobou začneme tím, že na rozloženém materiálu přes šíři látky si naměříme obvod hlavy s přídavkem 6cm na přetažení nákrčníku přes hlavu a 2cm přídavkem na švy. Směrem dolů od naměřené šíře nákrčníku si naměříme 30cm (klidně i více) a k tomu 2cm na zapravení švů. Tohle bude šíře nákrčníku, proto si tenhle rozměr, můžete zvolit podle toho, kolik materiálu budete kolem krku chtít mít. Vytvořený základní obdélník vystřihněte. Bude potřeba vystřihnout ještě jeden obdélník ze stejné látky nebo použijte jinou bavlněnou látku klidně se vzorem.

nitě

Přiložte látky lícem na líc na sebe a sešpendlete k sobě. Na šicím stroji sešijte obě delší strany k sobě v šíři 1cm. Následně otočte nákrčník do líce, tak aby byli švy v rubu. Dejte k sobě oba konce nákrčníku lícem na líc, ale dbejte na zarovnání švu na šev, aby se materiál nikde nekřížil. Sešpendlete tyto kraje dokola. Sešijte k sobě tyto jednotlivé kraje a vynechte asi 8cm nesešitého místa pro otočení nákrčníku do líce, protože pro sešití musí být nákrčník opět rubem k Vám.

Jakmile máte sešito, otočte nákrčník lícem k sobě. Zbylou mezeru zahněte do rubu a zašijte ručně neviditelným stehem. Můžete navíc ještě zajistit látky proti posuvu prošitím nákrčníku v krajích 1cm od švů. V tomto případě je nutné si látky na sobě řádně urovnat a pevně přišpendlit. Šev volte delší nebo ozdobný.

Mohlo by se vám také líbit...