Výrobky

Proč si nechat betonový plot postavit od odborníků

Betonový plot z armovaných odlévaných dílů je svým způsobem stavebnice pro dospělé. Vyznačuje se tím, že se významně urychlí nejen samotná výstavba, ale i přípravná fáze. Není totiž nutné hloubit do země základovou rýhu, jak je tomu např. u cihlové zdi, a odpadá i spojování jednotlivých dílů pomocí tmelů, lepidel či malty.

zídka s rostlinami

Stavebnice se však nepostaví sama, někdo ji musí sestavit a tímto vám chceme připomenout, že to nemusí být snadné, jak se na první pohled zdá. Co vás může u výstavby betonového oplocení zaskočit?

Tvrdá půda – pro betonový plot oboustranný se sice hloubí základy jen pro sloupky, ale někdo je musí vykopat, a ne vždy to jde snadno. Můžete tu narazit například na tvrdý a nepropustný jíl, na kameny, skálu, stavební navážku a podobné tvrdé podloží. Pokud nemáte k dispozici vhodnou techniku, můžete si na tom obrazně řečeno vylámat zuby.

oplocení s rostlinami

Kdo vám složí materiál – kdo se rozhodne stavět oplocení svépomocí, může narazit na problém skládání materiálu z přepravního vozidla. Počítejte s tím, že může jít o několik tun na přepravních paletách, a ty musí někdo uložit na požadované místo. Bude k tomu zapotřebí vysokozdvižný vozík či podobné vozidlo a tuto techniku si budete zřejmě objednávat i s řidičem.

Kdo bude zvedat desky do výšky – každá z desek váží téměř tři čtvrtě metráku a chcete-li ji zvedat ve dvou lidech až nad hlavu, nebude to zrovna jednoduché. Opět se tu uplatní mechanizační prostředky, a to buď autojeřáb, anebo ruční či elektrický kladkostroj.

Každý není manuálně zručný – lidé, kteří nejsou manuálně zruční, se jistě nepustí do výstavby oplocení sami, protože se jedná o poměrně náročný proces vyměřování a přesné ukotvení sloupků do země, kde se každá drobná chyba ihned projeví. A vzhledem k tomu, že se v případě betonového plotu chyby obtížně napravují, je výhodnější pověřit jejich výstavbou odborníky.

Mohlo by se vám také líbit...