Zvířata

Návštěva ZOO

Už při první návštěvě zoologické zahrady je možné najít v pavilonu opic jasně viditelné rozdíly. Vzhledově menší opičky jsou oproti lidoopům, kteří nemají ocas a mají delší ruce než nohy, mrštnější a pohyblivější. Mezi nejinteligentnější patří Malpa. U jejíž klece stojí nejdelší fronty. Dokáže svými mistrnými kousky zaujat nejen dětské návštěvníky. Stejně tak Makak. U kterého je patrná větší dravost, což vyžaduje důslednější výchovu. Aby svým naturelem neohrožoval okolí.  Oba druhy jsou často ochočovány i v domácích chovech. Zajímavý je i Lemur, který svým chováním připomíná kočku. V novém prostředí si rychle zvykne a poskytuje svým majitelům příjemnou společnost. Tito primáti se dělí na dvě skupiny. Denní a noční. Je už jenom na vás, kterého si vyberete. 

V ZOO

Pokud se rozhodnete vzít si opičku do vlastního chovu, je Kosman dobrou volbou. Pro jeho malý vzrůst se mu říká zakrslý. A patří k nejmenším druhům opic na celém světě. Jeho společnost s nadšením přivítají i malé děti. Pro které se brzo stane nerozlučným kamarádem. Pokud hledáte opici krasavici, určitě si vyberte Útloně. Už jeho milý úsměv a velké oči okouzlí nového majitele. Jemnou srst, která vybízí k hlazení, ocení celá rodina. Je hravý a péče o něj je zábavou. Velmi oblíbeným druhem v domácím prostředí je rovněž Tamarin. Pro chovatele jsou sice občas velkou výzvou.

Pestrá strava pro vaši opičku

Protože jsou natolik aktivní a hraví, svoji neunavitelností často přivádí svoje chovatele na pokraj sil. Mezi nejčastěji chovaný druh u nás patří Tamarin běloruký. Kočkodán husarský, jak už jeho označení naznačuje, je sice vzrůstem malá, ale je to opice udatná. Která se vždy rychle se adaptuje na domácí prostředí a jako společník funguje dokonale. Pokud se rozhodnete pro chov opiček, připravte se na to, že tato zvířata musí být krmena jenom přírodní stravou. Kterou je nutné podávat několikrát denně v menších dávkách. Základ tvoři zelenina a ovoce, obilniny, rýže sója či vejce. Opicím nikdy nedávejte ani maso, ani ryby a snažte udržovat v jejich jídelníčku pestrost. Opička se vám odmění svojí spokojeností a dobrou náladou.

Mohlo by se vám také líbit...